Brazilac Ronaldo je u svojim slavnim danima obarao brojne rekorde svetskog fudbala. Bio je član reprezentacije koja je 1994. postala prvak sveta, bio je najbolji igrač planete sa jedva 20 godina, a u leto 1997. godine je naprasno napustio Barselonu.

On je u prethodnoj sezoni briljirao i bio ubedljivo najbolji fudbaler planete. U dresu katalonskog kluba je postigao 47 golova i osvojio „triplu krunu“ u kup takmičenjima – Kup kralja, Superkup Španije i Kup pobednika kupova.

Ipak, uprkos svim uspesima, on je iznenada napustio Barselonu i preselio se u milanski Inter. Imao je 21 godinu i u transferu vrednom 27.000.000 dolara postao najskuplje plaćeni fudbaler svih vremena.

„Na kraju te sezone potpisao sam novi ugovor s Barselonom i odmah nakon toga otišao na reprezentativno okupljanje. Pet dana kasnije su me pozvali iz kluba i rekli mi da ipak ne mogu ispoštovati dogovor oko novog ugovora. Hteo sam da ostanem, ali stvari nisu bile u mojim rukama jer me očito klub nije poštovao i nije cenio. Hteo sam da ostanem“, objasnio je Ronaldo.

On je i u Interu postao najbolji igrač sveta, posle Svetskog prvenstva 2002. godine kada je odlučio da ode u Real Madrid.

Tamo se priključio originalnoj postavci čuvenih „galaktikosa“ koju su činili i Zinedin Zidan, Luis Figo, Dejvid Bekam…

„Roberto Karlos mi je u reprezentaciji stalno pričao o Madridu, o veličini Reala. Kasnije sam poželeo da se uverim u to. Došao sam u Real i bio je još veći od onog kakvim mi ga Karlos predstavio. Veliko iskustvo, veliki pritisak, najbolji saigrači na svetu. Pokrenuli smo novu eru“, dodao je Ronaldo.