Legendarni košarkaš Los Anđeles Lejkersa i jedna od najvećih zvezda u istoriji NBA lige Kobi Brajant umro je na današnji dan prošle godine.

Svet sporta ostao je zaprepašćen u nedelju 26. januara 2020. godine, kada je objavljena vest da je Brajant poginuo u padu helikoptera, a u nesreći su stradali i njegova 13-godišnja ćerka Đijanu i još sedmoro putnika u Kalabasasu, zapadno od Los Anđelesa.

Zbog pandemije korona virusa navijači se ne mogu okupiti ispred Stejpls Centra, kao što su to učinili posle njegove smrti. Oni su tada ostavili cveće, fotografije i palili sveće ispred hale, a od tada je širom SAD nacrtan 321 mural sa likom Kobija Brajanta.

Brajant, čiji je nadimak bio “Crna mamba” se 2016. godine povukao iz NBA lige kao petostruki šampion, a celu karijeru proveo je u Los Anđeles Lejkersima. Njegove igre, radna etika ali i ponašanje van terena uticali su na mnoge buduće NBA zvezde.

Smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji NBA lige i njegovi dresovi sa brojem 8 i 24 povučeni su iz upotrebe.

NBA liga će u maju primiti Kobija Brajanta u Kuću slavnih, u prisustvu njegove tri ćerke i udovice Vanese Brajant.

Vanesa Brajant je svojevremeno podnela tužbu protiv kompanije u čijem je vlasništvu bio helikopter. Ona je navela da je pilot postupio nemarno, pošto je odlučio da leti u nepovoljnim vremenskim uslovima, umesto da je odustao od leta.

(pinnbet.rs)